S/Y Eir sommertogt 2003 (Part 3)

Fortid og nutid

Intense oplevelser.

Hver dags vandreture i Torshavn afdækker nye nuancer af stedet og dets mennesker. De stejle gader, den traditionelle byggestil, livsrytmen, sproget, - alt bidrager til den førstegangs-besøgendes intense oplevelse.


Bjarnhedin i Hoyvik, som arbejder for Færøsk TV, viser mig domkirkeruinen og den gamle kongsgård ved Kirkebø.

..

Mærkeligt at tænke på, at der her i fordoms tid var et lærdoms- og kulturcentrum, hvis ry rakte langt uden for Færøerne.

.

I nutiden er der tradition for at mange vælger at blive viet i den restaurerede kirke i Kirkebø, og i den forbindelse er det skik, at de unge mænd i følget viser deres styrke ved et kapløb op af det bagvedliggende højdedrag, hvor præmien er en flaske brændevin anbragt på toppen.

Der deltages med stor entusiasme.

Også Nordens Hus besøges, samt kunstmuseet med værkerne af de mange inspirerende Færøske kunstnere. Blandt andet Trondur Patursson, som også har udført værker i glas ved Kirkebø.

For nogle år siden fotograferede jeg Paturssons store glasmaleri i Frederikshavn til en af mine kunstbøger, lidet anende at jeg nu også skulle opleve hans værker på hjemmebane.
Blandt bådene i Torshavn er mange af den traditionelle færøske type, klinkbygget med høj stævn. Bådtypen, der kan føres århundreder tilbage, kendes også i Norge. Typens egnethed til de barske farvande er forlængst bevist. Bådene er velholdte, mange dekoreret i klare farver og med fint udskårne navneplader.


Man skal ikke undre sig, når der hen under midnat lyder taktfaste kommandoråb over havnen i Torshavn.

Det er blot lokale kaproere, som i de traditionelle både træner til begivenhederne i forbindelse Skt.Olai festen.
De unge mænd demonstrerer her al vikingeættens nedarvede styrke. Rorsmanden sidder agter, og det er som om, at det er al hans kraft og vilje, der gennem kommandoerne, skal transformeres og forstærkes gennem den enkelte roers åretag.
Der er de unge drenge, som i fin stil efterligner de voksne forbilleder.
De unge piger er her også, med entusiasme og energi der ikke står tilbage for nogen - også den dag i silende regn.

...

Jeg var gerne blevet til Olai-festen. De øvrige lokaliteter og øer må også undværes. En sommerferie har begrænset varighed.

Part 1 - Part 2 - Part 3 - Part 4 - Part 5 - Part 6 - Part 7

Home